• Kategorie
  • Ochrona danych osobowych zgodnie z RODO.

Podtytuł Praktyczny poradnik z wzorami dokumentów
Autor(zy) Gałaj-Emiliańczyk Konrad
Miejsce wydania Gdańsk
Rok 2019
Wydanie I
Ilość stron 188
Format B5
Okładka miękka
178.50 -16% 149.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu niezwłocznie
Cena przesyłki 0
PP Przesyłka biznesowa pobranie (od 80 zł gratis) 0
Odbiór osobisty 0
PP Przesyłka biznesowa (od 80 zł gratis) 0
Paczkomaty InPost przelew (od 100 zł gratis) 0
Odbiór osobisty 0
Kurier przelew (od 200 zł gratis) 12
Kurier pobranie (od 200 zł gratis) 16
Dostępność 5 szt.
ISBN 978-83-7804-269-3
EAN 9788378042693

Zamów telefonicznie: 914340603

Zostaw telefon

Ochrona danych osobowych zgodnie z RODO.
Praktyczny poradnik z wzorami dokumentów

Autor: Gałaj-Emiliańczyk Konrad.
ISBN: 978-83-7804-269-3
Miejsce wydania: Gdańsk
Rok wydania: 2019
Wydanie :I
Ilość stron: 188
Format: B5
Okładka: miękka

Książka z suplementem elektronicznym.

Przetwarzasz dane osobowe?
Wiesz, jak chronić dane, minimalizując ryzyko związane z kontrolą, wyciekiem danych lub ich utratą?
 
Poznaj zasady ochrony danych osobowych oraz bezpieczeństwa informacji.
 
Kompleksowe omówienie wszystkich najważniejszych zagadnień związanych z ochroną danych osobowych (RODO) w firmie – przygotowane przez eksperta specjalizującego się w ochronie danych osobowych i bezpieczeństwie informacji.
 
W książce m.in.: 

  • przepisy regulujące ochronę danych osobowych
  • definicja pojęcia: co to są dane osobowe, jakie dane podlegają ochronie
  • tworzenie i wdrażanie systemu ochrony danych zgodnego z RODO
  • obowiązki administratora danych osobowych i inspektora ochrony danych
  • rodzaje zabezpieczeń danych osobowych
  • zasady tworzenia dokumentacji ochrony danych
  • zasady opracowania zgody na przetwarzanie danych osobowych
  • rozpatrywanie żądań osób, których dane dotyczą
  • przeprowadzanie analizy ryzyka dla zasobów informacyjnych
  • tworzenie procedur zarządzania systemem informatycznym
  • bezpieczeństwo informacji w relacjach z dostawcami/kontrahentami
  • praktyczne metody wdrażania systemu ochrony danych.

 
Integralną częścią publikacji jest suplement elektroniczny zawierający kompletny zestaw dokumentacji zgodności z RODO – m.in. polityka bezpieczeństwa, procedury opisujące zabezpieczenia informatyczne oraz narzędzia przeprowadzania analizy ryzyka i oceny skutków przetwarzania danych osobowych (DPIA). Dołączono również listy kontrolne do pełnienia nadzoru przez IOD. Plik suplementu można pobrać przez Internet (instrukcja postępowania zamieszczona w książce).

 

Wstęp 7
Część I.
Podstawy ochrony danych osobowych w Polsce i w Europie (wprowadzenie)
Rozdział 1
Ochrona danych osobowych a inne systemy ochrony informacji 11
Rozdział 2
Podstawy prawne ochrony danych osobowych 17
Rozdział 3
Które dane osobowe, a które nie? 24
Rozdział 4
Kto jest kim w systemie ochrony danych osobowych? 32
Rozdział 5
Zabezpieczenia danych osobowych 41
Rozdział 6
Analiza ryzyka wobec zasobów informacyjnych 45
Rozdział 7
Powołanie i zgłoszenie inspektora ochrony danych 55
Rozdział 8
Kontrole PUODO w praktyce 73
Rozdział 9
Kontrole procesorów danych osobowych 81
Część II
Dokumentacja ochrony danych osobowych
Rozdział 10
Czym jest dokumentacja ochrony danych osobowych? 90
Rozdział 11
Tworzenie polityki bezpieczeństwa 92
Rozdział 12
Tworzenie procedur zarządzania systemem informatycznym 101
Rozdział 13
Przygotowywanie rejestru czynności przetwarzania i rejestru kategorii
czynności przetwarzania 107
Rozdział 14
Tworzenie procedur administracyjnych 112 

Rozdział 15
Tworzenie procedur rekrutacji i zatrudnienia 115
Rozdział 16
Bezpieczeństwo informacji w relacjach z dostawcami 119
Rozdział 17
Przygotowywanie ewidencji naruszeń ochrony danych 126
Rozdział 18
Tworzenie regulaminu ochrony danych osobowych
i dekalogów bezpieczeństwa 129
Rozdział 19
Materiały szkoleniowe i inne narzędzia wdrożenia 132
Część III.
Wdrażanie systemu ochrony danych osobowych – problemy i rozwiązania (FAQ)
Rozdział 20
Jak powinien wyglądać audyt zgodności z RODO? 141
Rozdział 21
Jak i kiedy upoważnić pracowników? 148
Rozdział 22
Jak i z kim zawierać umowy powierzenia? 153
Rozdział 23
Jak rozpatrywać żądania osób, których dane dotyczą? 157
Rozdział 24
Jak tworzyć zgody na przetwarzanie danych? 164
Rozdział 25
Jak tworzyć treść obowiązku informacyjnego? 167
Rozdział 26
Domyślna ochrona danych osobowych i ochrona danych osobowych
w fazie projektowania 169
Rozdział 27
Współadministrowanie i przekazywanie danych do państw trzecich 172
Rozdział 28
Dwa modele systemu ochrony danych osobowych 178
Rozdział 29
Certyfikacja i branżowe kodeksy zgodności z RODO 182
Zakończenie 185
Spis tabel 186
Spis rysunków 186
Spis schematów 187 

 

Konrad Gałaj-Emiliańczyk

Prawnik, inspektor ochrony danych, audytor wiodący systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji wg normy ISO27001, audytor wiodący systemu zarządzania ciągłością działania wg normy PN-EN ISO 22301, wykładowca Studiów Podyplomowych Politechniki Białostockiej na Wydziale Inżynierii Zarządzania. Samodzielnie przeprowadził ponad 700 otwartych szkoleń i warsztatów dla inspektorów ochrony danych. Zawodowo zajmuje się m.in. kontrolą i audytem w zakresie bezpieczeństwa informacji, ciągłości działania, tworzeniem wewnętrznych procedur i dokumentacji oraz sporządzaniem opinii prawnych w ramach prowadzonej działalności konsultingowej. Odpowiedzialny za bezpieczeństwo informacji w kilkunastu podmiotach. Koordynator projektów wdrażania SZBI, SZCD oraz RODO w szeregu organizacji sektora prywatnego i publicznego.

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.